Menu Close

Kozmični trk

Sistem galaksij v trku Arp 256

Galaksije si predstavljamo kot nespremenljiva vesoljska združenja zvezd značilnih spiralnih ali eliptičnih oblik. Ob njihovih pogostih trčenjih pa opazimo, kako jim gravitacijska sila popolnoma spremeni obliko.

image

Galaksiji sistema Arp 256 najdemo v ozvezdju Kita. Gre za spiralni galaksiji s prečko, od nas sta oddaljeni 350 milijonov svetlobnih let, in sta v začetni fazi njunega gravitacijskega plesa. Čeprav sta njuni jedri zelo oddaljeni, so učinki medsebojnega gravitacijskega privlaka vidni v plimskih repih (primer je podaljšani spiralni rokav na zgornjem delu slike). Bližina galaksij sproža tudi nastajanje novih zvezd, ki jih opazimo v območjih obarvanih v modri barvi. Ob takih dogodkih namreč zvezde ne trčijo med seboj, saj so kljub vsemu precej narazen, pride pa do sesedanja velikih oblakov plina in posledično nastanka novih zvezd. Tak medsebojni ples galaksij traja več milijonov let, dokler se galaksiji ne združita v eno samo.

Trkov in interakcij med galaksijami je bilo izredno veliko v začetnem vesolju in predstavljajo glavni način za nastanek večjih galaksij (astrofiziki označujemo tak scenarij kot “bottom-up”, ko iz manjših osnovnih gradnikov nastanejo večji objekti). Ker je doba trajanja trka zelo kratka (v primerjavi s starostjo vesolja, 13.8 milijard let) so taka opazovanja za astrofizike zelo zanimiva. Več takih trkov se je na primer dogajalo v središčih velikih skupin galaksij (pravimo jim jate galaksij), kjer danes opazimo orjaško osrednjo eliptično galaksijo.

Posnetki trčenj med galaksijami. Sistem Arp 256 je prvi ujel v svoj katalog Halton Arp leta 1966. Skupaj s 338 galaksijami je del kataloga Atlas of Peculiar Galaxies. Cilj kataloga je bil pridobiti posnetke nenavadnih struktur v bližnjih galaksijah za boljše razumevanje razvoja le-teh. Veliko galaksij v katalogu je pritlikavih in nimajo izrazite strukture, ali aktivnih galaksij, ki sprožajo močne curke snovi, večina pa jih vpliva druga na drugo (znani primer sta galaksiji Anteni). 

Podatki o posnetku. Posnetek je bil opravljen s kamerama Advanced Camera for Surveys (ACS) in Wide Field Camera 3 (WFC3), ki delujeta na vesoljskem teleskopu Hubble. Slika sistema Arp 256 je nova verzija posnetka iz leta 2008, ki je bil objavljen ob 18. obletnici teleskopa Hubble, in je del zbirke 59 slik trčenj med galaksijami.

Avtorstvo slike: ESA/Hubble, NASA 

Vir: A peculiar galactic clash (HST)